8 Tips untuk bercakap dengan kanak-kanak tentang COVID-19

Pendekatan komunikasi dan perbualan dengan kanak-kanak mengenai Penyakit Coronavirus 2019 (Covid- 19)

Panduan untuk ibu bapa, kakitangan sekolah, dan individu yang bekerja dengan kanak-kanak.

Kanak-kanak mungkin bimbang tentang risiko jangkitan COVID-19 kepada
diri mereka sendiri, keluarga, dan rakan mereka. Ibu bapa, ahli keluarga,
kakitangan sekolah, dan orang dewasa yang dipercayai dapat memainkan peranan
penting dalam membantu anak-anak memahami apa yang mereka dengar dengan cara
yang jujur, tepat, dan mengurangkan kegelisahan dan ketakutan.

8 Tips untuk bercakap dengan kanak-kanak tentang COVID-19

  • Kekal tenang. Ingat bahawa kanak-kanak akan bertindak balas terhadap apa yang anda katakan dan bagaimana anda mengatakannya. Mereka mendengar dan mendapat idea dari perbualan yang anda lakukan dengan mereka dan orang lain.

  • Yakinkan anak-anak bahawa mereka selamat. Biarkan mereka tahu bahawa perasaan bimbang dan takut yang dialami adalah dihadapi juga oleh orang lain. Yakinkan bahawa mereka tidak bersendirian. Kongsikan kepada mereka bagaimana anda mengatasi tekanan anda sendiri sehingga mereka dapat belajar bagaimana mengatasi anda.

  • Bersedia untuk mendengar, bercakap dan membantu. Yakinkan kanak-kanak bahawa anda sedia  membantu jika mereka mempunyai kemusykilan. Galakkan mereka untuk meluahkan kebimbangan atau kekeliruan mereka. Tenangkan anak-anak apabila mereka meluahkan keresahan dan kebimbangan.

  • Elakkan bahasa yang mungkin menyalahkan orang lain yang boleh membawa kepada tanggapan buruk terhadap sesetengah pihak.

  • Perhatikan apa yang dilihat atau didengar oleh kanak-kanak di televisyen, radio, atau dalam talian. Pertimbangkan untuk mengurangkan jumlah masa skrin yang difokuskan pada COVID-19. Terlalu banyak maklumat mengenai satu topik boleh menyebabkan kegelisahan.

  • Berikan maklumat yang benar dan sesuai untuk peringkat umur dan perkembangan anak. Bercakap dengan kanak-kanak tentang bagaimana beberapa cerita di COVID-19 di Internet dan media sosial mungkin berdasarkan khabar angin dan maklumat yang tidak tepat. Kanak-kanak mungkin salah menafsirkan apa yang mereka dengar dan boleh merasa takut dengan sesuatu yang mereka tidak faham.

  • Ajarkan anak-anak setiap hari tentang amalan norma baharu untuk mencegah penyebaran kuman. Ingatkan anak-anak untuk kerap mencuci tangan dan menjauhi orang yang batuk atau bersin atau sakit. Juga, ingatkan mereka untuk batuk atau bersin ke tisu atau sikunya, kemudian buang tisu ke tong sampah.

  • Apabila sekolah dibuka, bincangkan amalan baharu yang perlu dilakukan di sekolah untuk melindungi anak-anak dan kakitangan sekolah. Ingatkan mereka bahawa semasa di sekolah mereka perlu duduk jauh dan tidak menyentuh kawan-kawan mereka untuk melindungi diri mereka dan kawan-kawan di sekolah dari jangkitan.

Fakta mengenai COVID-19 untuk dibincangkan dengan anak-anak

Orang dewasa berperanan untuk memberikan maklumat yang ringkas dan
mengingatkan mereka bahawa pasukan kesihatan telah bekerja keras untuk
memastikan semua orang selamat dan sihat.

Apa itu COVID-19?

COVID-19 adalah nama pendek untuk “penyakit coronavirus 2019.” Ia adalah virus baru. Para saintis dan doktor masih belajar mengenainya.

Baru-baru ini, virus ini telah membuat ramai orang sakit. Para saintis dan doktor berusaha untuk belajar lebih banyak supaya mereka dapat membantu orang yang jatuh sakit.

Doktor dan pakar kesihatan bekerja keras untuk membantu orang agar tetap sihat.

Apa yang boleh saya lakukan supaya saya tidak mendapat jangkitan COVID-19?

Anak-anak boleh mengamalkan gaya hidup sihat di rumah, sekolah, dan bermain untuk membantu melindungi daripada jangkita COVID-19.

Letak tangan di dada dan duduk jauh untuk elak sentuh kawan. Ini tanda kita sayang kawan-kawan.

Apa yang berlaku sekiranya saya jatuh sakit dengan COVID-19?

Sekiranya anda jatuh sakit, itu tidak bermakna anda menghidap COVID-19. Orang boleh jatuh sakit dari pelbagai jenis kuman. Apa yang penting untuk diingat ialah jika anda jatuh sakit, ibu bapa, guru dan orang dewasa akan membantu anda mendapatkan bantuan yang anda perlukan.

Rujukan : Centers for Disease Control dan Prevention ( dcd.gov )

ABS Edu Solutions Sdn Bhd (730776-D)
Sebuah anak syarikat ABS Education Sdn Bhd
Satu inisiatif

×
error

Kongsi Artikel Ini